26. elokuuta 2012

IYE Orientation Weekend

Heti aluks sanon, että anteeksi kun ei ole kuvia.

 Mulla oli siis tänä viikonloppuna orientaatioleiri kaikkien tän piirin vaihtareiden kanssa, myös lähtevien kaa. Oli tosi kivaa, ja vähän harmittaa ku ei oo kuvia mut en jaksanu kantaa kameraa joka paikassa mukana :D Ne jotka on mun kavereita facebookissa pääsee varmaa näkeen kuvia sieltä ku muut lisäilee.

 Siellä oli enimmäkseen vaan ohjelmassa kaikkee virallista, eli puhuttiin kaikkia asioita läpi Rotaryn vaihto-ohjelmassa kuten sääntöjä ja mitä pitää tehä jos on joku ongelma. Me myös järjestettiin yhessä talent-show tai konsertti, sitä kutsuttii vähä eri nimillä koko ajan. Se oli ihan sairaan hieno! Ekana oli muotiesitys, jossa tytöt oli pukenu pojat sanomalehdistä ja pahvilaatikoista tehtyihi vaatteisii ja pojat oli oikeen meikattu ja ne panosti siihen tosi hyvin :D Sit toinen ryhmä esitti hakan (selitän tästä myöhemmin lisää), sen jälkee yks amerikkalaine viitto laulun. Sit tuli mun ryhmän vuoro ja me esitettii yks maorilaulu Puti puti kane hana e, se on niinku rakkauslaulu pojalta tytölle, en muistanu yhtää sanoja ekan säkeen jälkee eikä se pieni lappu lattialla sanojen kaa kauheesti auttanu ku en nähny sitä ollenkaa! :D Tän jälkee viel meijän ryhmän pojat esitti hakan. Meijän jälkee yks laulo viel Uuden-Seelannin kansallislaulun maoriks.

 Opeteltii siel myös maorilauluja tulevaa Marae Weekendiä varte. Siellä kuulemma mennää whareen, jossa meijän pitää osaa laulaa nää laulut semmosessa tervetuloakeskutelulaulussa. (Meillä on muuten koulussaki whare, voisin ottaa joskus kameran mukaan kouluun, koska se on tosi hieno.) Maorit uskoo että jos vaan puhuu, nii sanat putoo maahan, mut laulaessa ne leviää ympäri huonetta. Siks niille laulu on tosi tärkee kulttuurijuttu, se on kyl melkee kaikissa heimokulttuureissa. Heti aluks myös tehtii perinteinen maoritervehdys, hongi, eli laitettii otsat ja nenät yhtee ja hengitettiin sisää kaikkien kaa, tälläi ennen tuntemattomat ihmiset tulee yhdeks. Selitän näitä varmaa tosi huonosti, mut oon oppinu tän kaiken enkuks ja kääntäminen on mulle aika vaikeeta :D En oo varma, mut uskosin et toi tervehdys tulee siitä, miten näiden uskomusten mukaan luotiin ensimmäinen ihminen. Ensimmäinen ihminen oli nainen, joka muotoiltiin hiekasta, ja joku jonka nimee en muista laitto otsansa sen naisen otsaa vasten ja hengitti, mut mitää ei tapahtunu. Sit tuulen ja ilman jumala anto sille jollekkin breath:n (tolle ei vaan oo sopivaa suomenkielistä sanaa, ilman? hengityksen?), jonka jälkeen kun se hengitti taas otsat vastakkain sen naisen kaa, naisen rintakehä nousi ja se aivasti! Näin jotenkin luotiin eka ihminen maorikulttuurin mukaan (jee oon oppinu koulussa jotain!)

 Sitten se haka. Haka on sotatanssi, jonka Uuden-Seelannin rugbyjoukkue All Blacks tanssii aina pelin aluks vastustajajoukkueelle. Oon nyt nähny hakan jonkun kolme kertaa ja se on jotain niin hienoo! Se pitää kokee livenä et kokee sen hienouden. Alunperin tää tanssi oli yhen maoriheimon kuninkaan sotatanssi, ja tää heimo kävi tappamassa kaikki lapset muista heimoista. Tän takia All Blacksien haka on erilainen, ne on muuttanu niitä sanoja ja tanssiki muuttuu vähä väliä, koska näiden heimojen, joiden lapsia tapettiin, jäsenet ei oikee tykänny ku sitä tanssittii. Hakassa on tarkotus näyttää mahollisimman pelottavalta ja johtaja huutaa sanat niin kovaa ku ääntä lähtee. Toi video ei tunnu oikeesti miltään sen jälkee ku näki livenä nää hakat tuol leirillä. Huhhuh se tunnelma oli jotai nii hienoo.


Tapasin kyl paljon hienoja ihmisiä tuolla leirillä, ja suunniteltiin jo ens viikonlopuks leffailtaa Aucklandissa :) Mä puhuin myös ekan keskusteluni maoriks yhen vaihtarin kaa! Se oli kyl puolivahingossa, en osaa selittää miten :D Sanottii siis vaa toisille moikat ja mitä kuuluu. Oon nii ylpee itestäni. Nyt oon tosi väsyny, ei meinaa tullu paljoo nukuttua leirillä :D Ohjelma kesti melkee puoleenyöhön ja herätys oli kuudelta ja suoraan lenkille. Tänään onneks oli herätys "vasta" puol seittemän eli puol tuntia enemmän unta. Toisaalta sitä edeltävänä iltana kyl riehuttii ja valvottii enemmän myös eli ei mitää hyötyä siitäkää :D

4 kommenttia:

  1. Tongalaisilla on varmaan kans tommonen haka, vai onkohan se tosta matkittu, koska joskus suurimmassa pudottajalla ku oli kaks tongalaista niin ne tanssi ja huus tota samaa. Olisko toi breath niinku suomeks henki, tuli vaan mieleen :D Ja kivalta viikonlopulta kuulostaa!!! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mietin kans tota henkee, mut mul tulee siit mielee niinku joku lampun henki tai semmonen, eika hengityshenki :D

      Poista
  2. Mähän kerroin sulle ton maorien tervehdys jutun ennenko lähit!!!! 8D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nii kerroitki mut en ollu kokenu sitä viel aikasemmi :D Sen nimi on muuten hongi, voisin mainita sen kans tuolla.

      Poista